Saturday, February 6, 2016

Valpeeventyret

I sept-15 var det 30 år siden mitt første valpekull med LH Dvergdachs ble født. Egentlig så har jeg tenkt jeg var "ferdig" med dachs. Siden Tia ble borte har det ikke vært noen som har funnet veien inn i hjertet mitt. Og derfor bor det heller ingen dachs hjemme lenger.
Men juli 2013 kom det da nok et kull til verden, 3 hanner og 1 tispe. Tispen var Tansi som ble satt på for til Nina eller KatteNina som jeg også har referert til gjennom årene. Vi ble tross alt kjent gjennom katteutstillinger tidlig på 80 - tallet.
Tansi har vokst seg riktig så vakker så da utstilling og øyetest var gjennomført med Godkjent - mente Nina vi måtte ha et kull på henne. OK da fant man en kjekk sort/tan i Bergen. Det var den lette delen. Men endelig etter kjøring med corgidame til Stavanger, overlevert der til fine bernermennesker som tok henne til Bergen, kom endelig Tansi frem til den utkårede.
Flere vellykkede paringer senere skulle hun hjem. Snille Siw Flyvertinne tok henne til Sandefjord/Torp, hvor Torill hentet henne til Gjerdrum. Men Tansi var ikke i form, slapp, spydde og hadde diare. Lang historie kort: hun tilbrakte nærmere 4 døgn på Ensjø Dyreklinkk med flytende
føde og antibiotika. Tansi hadde en bakterie i tarmen som er vanligst på mennesker, og hun var skikkelig dårlig. Så vi regnet ikke med at det ble noen valper .
4 uker etter paring var det ny kontroll på dyreklinikken, og det ble tatt utralyd sånn i tilfelle ...
De telte 6 + på ultrabilde - Tansi var full av valper hun !!!
Fredag 4 desember kom Nina, Nadja og Tansi til meg. Tansi var litt urolig med det ble da noe søvn om natta
Ikke noe stress, litt leting etter de perfekte steder for å føde -  gikk timene frem til hun plutselig kl 11.14 født en liten rød tispe
 Tansi ser litt overrasket over sin første fødte, men det var ikke lenge. Hun var MOR med det samme, og etter som valpene kom i rad og rekke - tok hun hånd om de helt supert. 2 sort/tan hanner og 1 rød, samt 2 røde tisper og 3 sort/tan ble født frem til kl 18.17
 Her slapper Tansi av med sine 8 valper, alle velskapte og var raske på puppen. Vi trodde det var tomt, maven var slakk og jeg mente jeg kun kjente livmoren . Hun ble vasket i baken, fønet og vi skulle legge familien over i en annen valpekassen som var ren og tørr. Men Tansi hadde en valp på lur som ble født da hun ble løftet opp, den 4 sort/tan tispen kom "slengende"
 Så endelig på plass med alle sine 9 små. Den ene sort/tan gutten var liten med sine 133 gr og vi passet på den første stunden at han fikk en godpupp - ellers klarte han seg selv.
 Valpene spiste og vokste godt og frem til de var ca 2,5 uker kun på morsmelk. De fikk etter hvert en blanding av valpefor og vom. Noe selvsagt også de andre hundene likte
 Milly er jo en "hund" etter små valper og storkoste seg så fort hun fikk anledning til å være sammen med de . Tansi var en trygg mor og lot de andre slippe til nokså tidlig. Men jeg styrte når og hvor lenge den første tiden.
 Paris oppdaget at hun hadde et kall - hun bare elsket valpene. Først veldig nølende, så skulle hun krølle seg rundt dem og tilbød frem sine egne små pupper. Etter som valpene vokste var det hun som lekte mest med de og var den "strenge" tanten når det trengtes
 Bløte moderlige øyne.
 Hvem er du ?
 Milly var også mye sammen med de, heldige valpetasser som hadde 2 slike tanter rundt seg
 De 4 sort/tan tispene, ikke lett å velge hvem vi skulle beholde
 Mor fikk litt alene tid når hun ble med på tur i skogen, her ved Buvann. Bare litt kaldt og vi slet litt med å holde pattene varme
 Hermione av LeeArmand - Happy
 De små ble store og mor vokste seg sammen med de den siste tiden
Tid for levering !
 Hanne 2 - Hozier av LeeArmand - Spike bor nå på Hadeland
 Lillebror Hobbit av LeeArmand med Tine som hentet familiens 3 hund til Strømmen.
 Hanne 1 Hauk av LeeArmand reiste helt til Bodø, og lite han var elsket fra første stund av sine nye eiere
 Tispe 5 Hillevi av LeeArmand reiste til Drammen og "storebroren" type Golden Retriver
 Tispe 1 - Hassel av LeeArmand bor nå i Odalen
15.05.88 ble det født 3 valper, og en av dem ble IslaNita av LeUlva: Ronja. Ingjerd har vært en kjent person siden den gangen og nå har hun hentet valp nr 2 fra meg  28 år siden første gang. Tispe 2 Hippie Langstrømpe av LeeArmand bor nå i Halden sammen med Ingjerd og lever et flott pensjonistliv der.
Tispe 3 er jo vår, tispe 6 reiste til Bergen til Kjersti Hannhundeier, kennel Lurvelgg. Tispe 4 skal til Fredrikstad men er enda sammen med mor Tansi til avlevering over helga.

No comments: